SCHÖR-TE

Sörök, helyek, tesztek, beszámolók Bécsből és a világból

Nem minden osztrák sör arany, pedig fénylik

2019. szeptember 02. 15:28 - BZ the original since 1974

Schremser Zwickl teszt

schorte-schremser-zwickl-001.png

A Schremser Zwickl gyönyörű aranyszínnel hívogat, ráadásul egy zwickllel nem lehet mellélőni - gondolhatnánk. Ehhez képest tessék, találtunk egy középszerű osztrák sört.

Mióta működik a Schör-Te Sörblog, kaptunk párszor olyan visszajelzést, miszerint "nekünk könnyű, Ausztria tele van jobbnál jobb osztrák és német sörökkel, itt aztán nehéz olyan pontszámot adni, ami nincs a maximum közelében". Ugyan nem volt feltétlenül célunk az, hogy megcáfoljuk ezt a tételt, de úgy adódott, hogy a napokban átestünk az első olyan tesztalanyon, amely ugyan attól messze áll, hogy rossz legyen, de semmiképp nem kiemelkedő. Szóval tessék, van ilyen is.

Milyen volt sárgasága?

Schrems városka neve úgy hangzik, mint egy klasszikus képregényben az a hang, amit a szuperhősök egymás pofozkodása, vagy a környezet módszeres megsemmisítése közben egy csattanós, fűrészfogas szóbuborékban kiadnak. Mutatjuk, így:

schrems-hulk.png

De a marhaságot félretéve Schrems egy nagyon kedves kisváros Waldviertel régió északi részén, már a cseh haráthoz közel. A helyi sörfőzdét már 1410-ből származó bejegyzés is említi, majd 1838-ban Jakob Trojan vásárolta meg, hogy azóta is a család üzemeltesse. 1875-ben Theodore Trojan modernizálta gőzgéppel, manapság pedig már persze modern gépekkel, de persze még mindig viszonylag családias méretekben történik a főzés, az 1516-os tisztasági törvénynek megfelelő források és technológiák alkalmazásával.

Jelenleg tízféle főzetet készítenek, a Vienna IP nevű típust már ki is próbáltuk, kattints ide, ha érdekel, hogy tetszett. Most viszont a Schremser Zwickl került az asztalunkra. A zwickl sörfajtáról korábban már szintén regéltünk az Ottakringer / Gold Fassl hasonló típusa kapcsán, és ott már belengettük, hogy ez a bajor eredetű, de speciálisan osztrák változatban is sokfelé elérhető típus mennyire különleges és jóféle. Szóval épp ezért most is úgy álltunk neki a kóstolásnak, hogy jön a tipikus cvikli-íz, a lagernél elsőre kissé kesernyésebb és édesebb, élesztős, szűretlen hatású robosztusság. De nem jött, vagy legalábbis nem annyira, mint vártuk.

schorte-schremser-zwickl-002.png

Zwicklbányai világos

A helyzet az, hogy keserűnek keserű a Schremser Zwickl, de az édessége és szűretlensége már egyáltalán nem annyira jellegzetes, mint más hasonló típusoknak. Mondjuk ki szépen, olyannak tűnt, mintha vizezték volna (ami a csap alatti plombált tartályok miatt eleve kizárt, meg aztán nem is egy Kápornyamakkos felsői talponállóban voltunk, hanem egy közép-felső kategóriás bécsi stubéban). Mindenesetre az összhatás olyan volt, mintha valaki zwickl-t akart volna csinálni, de kezdőknek, akik mostanában próbálkoznak az átlagos fesztivál-lagerek után valami mással.

Jobban belekortyolva aztán kijön persze a szűretlenségből adódó citrusosság és némi élesztős felhang, de az ízlelőbimbóimon található sörfinomométer még mindig csak az átlagos középtartományban kattogott. A csapoláskor is átlagos textúrájú és sűrűségű hab villámgyorsan elpárolgott (ez mondjuk Vicánál piros pont, ő ugyanis nem barátja a sörhabnak), viszont jó pont, hogy az itóka első és utolsó kortya ugyanolyan hatású, tehát az alja felé nincs minőségromlás.

schorte-schremser-zwickl-003.png

Ennek ellenére sajnos azt kell mondanom, a Shcremser Zwickl a tisztasági törvény ide, a biogazdálkodás oda, élményre bizony egy jól megtermett közepes. Semmi gond nincs ezzel, simán elszopogatja ezt is az ember, de a nagyon karakteres osztrák-bajor sörök mezőnyében bizony nem magaslik ki tündöklő Fároszként.

Adatlap

Név: Schremser Zwickl
Szín: aranysárga, közepesen áttetsző
Hab: közepesen sűrű, gyorsan felbomló
Illat: enyhe, kesernyés, élesztős
Íz: keserűen indul, de vizes, kissé lanyha hatású, idővel beérkezik a citrusosság és az élesztős, szűretlen extra is
Alkotóelemek: maláta, komló, élesztő, víz
Alkoholtartalom: 4,5%
Ár (korsó): 4,10 EUR
Teszt helye: Avalon Kultur, Bécs
Teszt időpontja: 2019.08.31.
Kiszerelés: 20L csapolt
Mihez ajánljuk: nyugodtan mehet mellé a fajsúlyosabb is, nem fogja elnyomni
Hová ajánljuk: nyáresti, őszi beszélgetős kísérő, átlagos alkoholtartalma miatt belefér több korsó is, mire hatni kezdene

Értékelés

Íz: 5/10
Külalak: 6/10
Extrák: kizárólag a Schrems környéki biogazdálkodásokból származó alapanyagokból készül

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schorte.blog.hu/api/trackback/id/tr8015036252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vg123 2019.09.04. 13:41:55

A fóti Zwickl-nél csak jobb lehet. Azt meg ne kóstolja senki!

vg123 2019.09.04. 13:46:35

20 liter sör 4 euróért. Csak jó lehet. 10 eurocent egy üveg sör ért. Kb. 35 Ft/üveg. Lájkolom.

BZ the original since 1974 · http://bzmusic.hu 2019.09.04. 13:52:51

@vg123: Értelemszerűen a korsó kerül 4,10-be. Azt én is lájkolnám, ha a 20 literes minihordó lenne ennyi. :)

vg123 2019.09.04. 18:12:00

@BZ the original since 1974:
20 literes kiszerelés van írva. Vagy akkor ez nagyker ár? Annak drága korsónak is.
Boltban 0.89- 1.20 egy üveg sör Ausztriában. Mondjuk Paulaner.
Egy korsó sör Ausztriában egy étteremben kb. 3.50- 4 EUR. 4.10 már kicsit sok, főleg ha csak közepes minőség (ottani mércével).
Szóval számomra félrevezető.
De persze osztrák zwickl nem lehet rosz.
süti beállítások módosítása