SCHÖR-TE

Sörök, helyek, tesztek, beszámolók Bécsből és a világból

Schremser Vienna, a mézes lager-meglepetés

2019. július 19. 11:30 - Vica the original since 1989

schorte-blog-schremser-vienna-001.png

Amikor azt hiszed, hogy lager sör már nem tud újat mutatni, jön a Schremser Vienna, és mézes-mázos kortyokkal megsimogatja a fejed: ugyan, te kis buta, nem tudsz te semmit, amíg engem meg nem kóstolsz.

Egy sörblogban az első írást úgy kezdeni, hogy "mostanában valahogy nem igazán szeretem a lager söröket"... nos, elég vakmerő felütés. Azért merem mindezt leírni, mert egyrészt Magyarországon az ember hozzászokik az úgynevezett "fesztiválsörökhöz", amik ugyebár a legolcsóbb lagerek közül kerülnek ki, helyenként felütve vízzel és ki tudja még, mivel, aztán szikkadnak a napon is óraszám, tehát egy idő után ez a kategória összekapcsolódik az agyban azzal a savanykás, nehézkes utóízzel a műanyag poharak alján, miközben hajnali háromkor a szánalomból színpadra küldött punkzenekar terrorizálja a hallójáratokat, a fejünkben viszont már beindult a kis törpék bányászműszakja.

És ilyenkor jön egy kis főzde kedves lagere, hogy megsimogassa a fejünket, és a fülünkbe súgja: nyugalom, minden a legnagyobb rendben, a lager nem rossz, a lager barát, a lager szeret téged. Ez a simogatós sör jelen esetben a Schremser Vienna volt.

Nem csoda, hogy nem hallottam még a Schremser márkáról, mert nem épp egy hatalmas sörgyár-óriás. Pedig már több mint 600 éve működik a Schrems sörfőzde közép-Ausztriában, amelyet 1838 óta a Trojan család felügyel. Különösen szimpatikusak azért is, mert 1995 óta a Waldviertel régió környezettudatos gazdálkodásának felvirágoztatására szolgáló program aktív résztvevői, ezért a sörök alapanyagait csakis öko-gazdálkodást folytató helyi termelőktől szerzik be. Ez egyrészt környezettudatos dolog, ami manapság különösen nagy szó, másrészt pedig garantálja azt, hogy nem sok száz vagy akár sok ezer kilométerről érkező, ki tudja, milyen alapanyagokból főznek, hanem megbízható és könnyen ellenőrizhető hazaiból.

schorte-blog-schremser-vienna-002.png

Mézízű nyár és egyéb tündibündi idézetek

A Schremser Vienna kipróbálása egyértelműen kellemes meglepetés volt: egyértelműen dominál benne a mézes íz, mégsem válik szirupossá az összhatás, inkább keserű az utóhatása, ami nyári napokon pont jóféle irány. A habja nem túl erős, gyorsan le is apad, ahogy a sör szénsavassága is visszafogott, de pont kellemes, nem az a tipikus "nyáresti büfiztető" típus. A méz mellett még enyhe citrusos ízeket is fel lehet fedezni benne, ezért a bevezetőben említett állott utóíz helyett meglepően komplex, az utolsó kortyig frissítő hatást ad. Általában a sörivás vége nálam az, hogy a korsó alján lötybölgő utolsó kortyokat "Alj!" felkiáltással vőlegényem és egyben blogszerkesztő társam elé tolom, itt meg sem fordult ilyesmi a fejemben.

Bár maga a sörfőzde közép-Ausztriában található, a Schremser Vienna nevéből adódóan bécsi jellegű dizájnt kapott. Nem túl csicsásat persze, a sárga címkén a bécsi Prater óriáskerekének sziluettjét láthatjuk, de elég is ez így, nem kell ide ciráda és rokokó sorminta. A külcsín tehát olyan, mint a belbecs: nem hivalkodó, egyszerű és letisztult, de mégis egyedi, felismerhető, és a maga nemében kifejezetten jó.

Kinek ajánlott a Schremser Vienna? Nos, egyrészt azoknak, akik rábukkannak valahol, hiszen a főzde kapacitása miatt nem szállítják milliós nagyságrendben a világ minden része felé. Bécsi sörözőkben sem gyakori, ki kell fogni, de érdemes. Érdekes módon néha megjelenik egyes osztrák áruházláncokban, nemrég a Billában volt akciósan 1,43 euró a 0,33-as üveg, de az ilyesmit szintén szerencsével lehet elcsípni. Másrészt azoknak ajánljuk szeretettel, akik hozzám hasonlóan csalódtak a lagerben és a szokványos posvány helyett valami szívmelengetővel térnének vissza a jelzett sörkategória kedvelői közé. Ha errefelé jársz és valahol rábukkansz, próbáld ki, érdemes.

schorte-blog-schremser-vienna-003.png

Adatlap:

Név: Schremser Vienna
Szín: aranysárga, opálosan áttetsző
Hab: viszonylag gyenge, gyorsan felszakadó
Illat: mézes, citrusos, könnyed
Íz: A szűretlen lager alapízét erősen fejbekólintó méz, citrus, határozott kesernyés utóízzel
Alkotóelemek: ötféle maláta, komló, víz
Alkoholtartalom: 4,8%
Ár: 3,20 EUR
Teszt helye: Polka Dot, Bécs
Teszt időpontja: 2019.07.16.
Egyéb kiadások: üveges, 0,33 l

Értékelés:

Íz: 7/10
Külalak: 6/10
Extrák: -

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schorte.blog.hu/api/trackback/id/tr2214970384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása