SCHÖR-TE

Sörök, helyek, tesztek, beszámolók Bécsből és a világból

Egy hely, ahol még a fekete varjú se marad józan

2019. augusztus 13. 09:22 - BZ the original since 1974

Schwarzer Rabe, Bécs, Ottakring

schwarzer-rabe-001.png

A Schör-Te blogon nem csak sörtesztekkel készülünk, hanem igyekszünk bemutatni olyan helyeket is, amiket érdemes kipróbálnia egy magára igényes sörbarátnak. Értelemszerűen itt is sok lesz a bécsi helyszín, ha már egyszer itt lakunk és ez a fő profil, de ígérjük, hogy ha utazunk szanaszét a világban, onnan is mutatunk jóféle tippeket. Most pedig jöjjön Bécs egyik rejtett kincse, a Schwarzer Rabe!

Amikor valaki Bécsben jár, biztosan elsőre olyan sörözőkbe tér be, amik benne vannak az összes átlagos turisztikai ajánlóban, és ez nem rossz dolog, van pár tényleg jóféle hely azok között is, amiket a turisták tömege áraszt el (az 1516-ról például annak ellenére jókat fogunk írni egy elkövetkezendő bejegyzésben, hogy a turista-túltengés miatt heringek közé szorult, félhalott pondrónak érezzük magunkat a legtöbbször, amikor megpróbálunk befurakodni). Viszont eleve szeretjük utazásokon, meg úgy egyáltalán bárhol azt az elvet követni, miszerint "figyeld meg, hova járnak a helyiek, nem véletlenül tesznek így". Ezzel a módszerrel fedeztük fel az Ottakring kerületben található Schwarzer Rabe nevű műintézményt is, ami szerencsére egyébként is sétatávolságban van kicsiny otthonunktól. De ettől még nem járnánk oda heti rendszerességgel, ha nem lenne igazán vendégcsalogató hely - márpedig igenis legalább egyszer ott találjuk magunkat, szóval ahogy a reklám mondja, ez bizonyíték, nem ígéret.

Hagyomány és hippizmus határán

Amikor először belépsz a félhomályos kocsmába, azonnal feltűnik a jó értelemben vett eklektikusság: az asztalok még nagyjából ugyanolyanok, de a bútorok, dekorációk, kiegészítők nagy részére inkább a bájosan egybecsengő káosz a jellemző. Olyan a hely hatása, mintha valaki elképzelte volna, milyen is egy nívós bécsi söröző, de a látványtervet ószeresnél felvásárolt, vagy épp lomtalanításból összeszedett tárgyakkal oldotta volna meg. És ne tessék félreérteni, ez így nagyon is jóféle összhatást ad, egy pillanatig sem érzed azt, hogy eltartott kisujjal kell innod az italodat és halk köhintéssel jelezni a pincérnek, hogy egy újabb fél fürjtojást kívánsz megízlelni. Emellett pedig mégsem lelakott és olcsó érzetet kelt, hanem tényleg egyfajta elegánsan hippisztikus középút.

schwarzer-rabe-003.png

A közönség legalább ennyire vegyes. Annak ellenére, hogy a Rabe épp Ottakringnek egyfajta választóvonalánál üzemel, ahol az egyik oldalon bevándorlókban gazdag utcákat találni, a vendégkör inkább fiatal bécsiekből, hippikből, merészebb turistákból áll, de ugyanígy gyakran látni hatvanas-hetvenes párokat is, akik kipirult arccal hörpintenek fel egy korsónyi Hausbiert, aztán elcsoszognak szépen haza az esti harangszó kíséretében.

Szem-szájnak ingere

Az itallap fajtánként nem túl széles, de mindenből kifejezetten jól válogatnak. Csapon 4-5 félét tartanak, a "ház söre" a nálunk már megénekelt Villacher Hausbier, de érdekességképpen van Schladminger BioZwickl és Schleppe Märzen az osztrák felhozatalból, másfelől pedig Staro Brno és Guinness Extra Stout is, üvegesből pedig mindig változó a kínálat, érdemes rákérdezni az aktualitásokra, mert néha nagyon jóféléket lehet kifogni. Legutóbb például orrba vertük magunkat a Schneider Weisse csodálatosan eltalált szűretlen dupla barna búzájával, az Aventinus névre hallgató nehézágyúval, amiről nemsokára külön is áradozunk tesztileg.

Különösen jó whisky-felhozatalukat is érdemes kipróbálni, a hely kinézetéhez hasonlóan jó értelemben szedett-vedett étlap mellett külön lap szolgál az épp elérhető whiskyk felsorolására, ahol a nevek mellett a tájegység és az ízzel kapcsolatos rövid ismertető is megtalálható.

schwarzer-rabe-006.png

ez itt egyébként egy Springbank és egy 16 éves Lagavulin

A bécsi sörözőkben gyorsan meg kell szokni, hogy az ivás mellé nem holmi Nógrádi ropit vagy atomjaira sózott mogyorót eszegetnek a népek, errefelé a sörkorcsolya bizony gyakran a mézer-mustáros szószban agyonhempergetett borda, vagy valami hasonlóan "emberes" étel. A Schwarzer Rabe is ilyen, bár persze a kisétkűek különféle melegszendvicsekkel és toastokkal is játszadozhatnak. Viszont a Rabenburgerből van pár nagyon különleges példány, például a mogyoróvajas vagy az ananászos (innen látjuk, hogy most az olvasóink felének megkordult a gyomra, a másik fele pedig kissé elzöldülve tiltakozik). A már említett borda is zseniális, és külön ajánljuk a kemény osztrák sonkadarabokkal és grillezett knödllel tálalt lencsefőzeléket, ami valami csoda.

schwarzer-rabe-004.png

Ugye Rabe-széltünk?

Talán a fentiekből már látszik, hogy miért érdemes meglátogatni a Schwarzer Rabe összes termeit: olyan ultra-barátságos, félig helyi hagyományokra, félig pedig laza hippi-mentalitásra építő söröző ez, ami sokkal maradandóbb élményt hagy, mint egy agyonhájpolt turistalátványosság. Megközelítése egyébként annak ellenére egyszerű, hogy nincs közvetlenül a belvárosban: az U3 metróvonal Ottakring végállomásától mindössze két saroknyit kel gyalogolnunk. Nyáron este tízig kiülős részen is kezdhetünk, este, valamint hűvösebb évszakokban pedig fizikailag és lelkileg is felmelegít a hangulatos beltér, ahol jelenleg még elkülönül a dohányzó és nemdohányzó szekció, bár elvileg ősszel egy új törvény értelmében az osztrák vendéglátóipari egységekben is a magyar gyakorlathoz hasonlóan tilos lesz a füstölgés.

A Schwarzer Rabe nem turistacsapda, nem ultrafancy látványosság, de egy barátságos beszélgetésre, vagy akár egy nagyobb társaság vidám és kulturált lezüllésére ugyanúgy alkalmas. És elég nagy az esély, hogy ha valamelyik este odatévedtek, mi is ott ülünk a kedvenc sarkunkban egy régi írógéppel díszített ablak alatt.

schwarzer-rabe-002.png

Adatok:

Név: Schwarzer Rabe
Átlagos csapolt sör árak: 3,40 EUR (0,5L csapolt Villacher Hausbier), 3,50 EUR (0,5L csapolt Schladminger BioZwickl), 3,30 EUR (0,5L csapolt Schleppe Märzen), 5,20 EUR (1 pint csapolt Guinness Extra Stout)
Egyéb különlegesebb italkínálat: igényesen válogatott whiskyk, csapolt Stibitzer cider
Egyéb események: heti rendszerességgel német nyelvű quiz night, nagyjából kéthavonta szakértői vezetéssel whiskykóstolás (előzetes regisztrációval), random estéken akusztikus koncertek
Erre figyelj: mint ahogy Bécs legtöbb kocsmájában, itt is a készpénz a legbiztosabb fizetési eszköz, bankkártyából csak a nem dombornyomottat (debit card, vagy helyi néven bankomat card) fogadják el
Cím: Ottakringerstraße 180, 1160 Wien
Web: http://www.rabenbraeu.at/
Facebook: https://www.facebook.com/Schwarzer-Rabe-298504023535953/

Értékelés:

Berendezés: 7/10
Hangulat: 9/10
Kínálat: 8/10
Személyzet: 8/10
Összhatás: 9/10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schorte.blog.hu/api/trackback/id/tr9915006688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása