SCHÖR-TE

Sörök, helyek, tesztek, beszámolók Bécsből és a világból

Csodás sörbe gyúrták a kávét az osztrák írek

2019. október 01. 14:21 - BZ the original since 1974

Madra Rua Nitro Red Ale teszt

madrarua-cps-000.png

A világ mindenféle tájáról ittunk már sok ezernyi sörfajtát, és úgy gondoltuk, minket már nem lehet meglepni. Tévedtünk. A bécsi Charlie P's söröző számára készített red ale szívtájékon rúgott a lehető legszeretnivalóbb módon. Ráadásul csak egyetlen helyen iható és még haza se lehet vinni, mert palackozva nem létezik.

A Charlie P's egy jóféle söröző Bécs belvárosának szélén, a Votivpark mellett, a Votivkirche árnyékában. Már régóta szemeztünk a hellyel, és Vica egyszer "tesztfüggetlenül" be is tért egy barátnős beszélgetős estére, és rögtön jelezte, hogy ez bizony tesztre termett hely. Önmagában a söröző-étterem is megér egy misét (nemsokára visszatérünk rá egy külön hely-bemutató formájában), de amikor gyanútlanul ráböktünk az itallap egyik sorára, majd megérkezett a hozzá tartozó sör, azonnal tudtuk, hogy ennek az italnak egy külön fejezetet kell szentelnünk. Ez lenne az.

Ausztriába szakadt ír tündérek barna anyateje, vagy mi

A Madra Rua Nitro Red Ale alapja valahol az ír vörös ale-eknél keresendő, eddig a név alapján könnyen el is juthatunk, de az említett kategória édeskés, néhol már kissé geil megközelítése helyett valami teljesen más fogadott az első kortynál. Olyasmi az élmény, mintha összekevernél egy adagot egy hagyományos vörös ale-ből, adnál hozzá erős mennyiségű édes tejeskávét, fahéjat, karamellt, és az egészet a szűretlen sörök sűrűségére mixelnéd, miközben végig egy ír fekete sör receptkönyvéből dolgozol. Ugye, hogy teljesen összevisszán hangzik? Pedig azt tessék elhinni, hogy az összhatás ehhez képest olyan szinten egyben van, mintha így folyna valamilyen ír szikla eldugott forrásából, miközben sidhe-ek táncolnak körbe és dalolnak Tír-na-nÓg álombéli földjeiről.

A tetején olyan hab van, amit simán rátennénk egy kávés francia krémes tetejére. Tudjuk, nincs olyan, hogy kávés francia krémes, de ha lenne, ez lenne rajta, és kész. Sűrű, már-már krém állagú, és ízre is keserédes, kávés, pudingos hatású. És ami a legjobb: ugyan csapolás után egy ujjnyi van a habból a korsó tetején, de ivás közben végig megmarad ugyanez a vastagság, és egészen az utolsó kortyig adja hozzá az extra ízélményt a sörhöz.

madrarua-cps-001.png

A sör maga pedig a fent már megénekelt ízekkel operál, kicsit édes, de annyira, hogy ne legyen túlzás, kicsit keserű, de csak annyira, hogy ne kelljen hosszabb szüneteket tartanod ivás közben, és a sűrű, kissé az ír fekete sörökre emlékeztető alapok ellenére is hihetetlenül friss az összhatás. A Charlie P's-ben fél literes a korsó, de őszintén megvallva az első adag villámgyorsan gurult le belőle, és ugyanilyen gyorsan a végére jártunk volna akkor is, ha imperial pint lett volna a mérték. Vagy liter. Vagy kettő. Mert borzalmasan itatja magát a Madra Rua, és ezért a második körben kifejezetten vissza kellett fogni magunkat, hogy lassan, ízeket körülhatárolva, fotózva, jegyzetelve fogyasszuk.

madrarua-cps-003.png

Harang helyett biosör

Az idáig ecsetelt sörcsoda a Gusswerk Brauerei főzete, ráadásul egy olyan különleges kiadás, amelyet sehol máshol nem lehet megkóstolni, csak a bécsi Charlie P's-ben, tehát sem üveges formában nem létezik, sem pedig csapon nem csíphetjük el máshol (még a Gusswerk saját sörözőjében sem). Pedig bizony ezt a sört legszívesebben terítenénk az egész világon, hogy új kötelező mércét állítsunk minden más sörfőzde és gyár elé, de igazából ez sem rossz így. Van egy olyan hely, ami a mi titkunk és privilégiumunk: itt van a közelünkben, nekünk negyed óra villamossal, de a magyar olvasóknak sem istencsapás egy pár órás út Bécsbe, és csak röhögünk a világ többi részén, amiért nekik nem adatott meg ez a manna.

De most vissza a főzdéhez! 2007-ben nyitották meg, először Salzburg város északi részén, méghozzá egy történelmi harangöntöde helyén. Harang helyett teljesen mást öntöttek, és látánk, hogy ez bizony jó. Aztán épp a tisztasági és bio célok könnyebb betarthatósága végett 2013-ban elköltöztek Salzburg agglomerációjába, Hof bei Salzburgba, és a tulajdonos, Reinhold Barta sörmester vezényletével egy csomó kifejezetten érdekes főzetet készítenek azóta is.

A Gusswerk egyébként teljesen bio főzde, egyrészt folyamatosan ellenőriztetik magukat nemzetközi és osztrák szervezetekkel, és évente megújuló igazolásokat kapnak arról, hogy a termékeik tisztán bio alapanyagokból készülnek. A fenti tisztasági és ellátási rendeleteknek megfelelő gabona közvetlenül osztrák és bajor termesztőktől érkezik, a komlót a Bodeni-tónál található Tettnangból szállítják, míg a víz kizárólag a főzde mellett található tiszta forrásból származik. Mindenféle kémiai és gyors erjesztési eljárás nélkül készül az összes italuk, és még a vizet sem kezelik semmilyen kémiai úton. Megannyi piros pont, de persze mindez maradhatna akár környezettudatossági tényfelsorolás is, ha nem lenne eleve tökéleteshez közeli az általuk készített sör. De bizony a Madra Rue Nitro Red Ale olyanra sikerült, hogy az általunk adott kilences is már a tízest karcolgatta, és ilyen még nem fordult elő a praxisunkban. Csak azért veszünk egy ír zöldre festett bajor kalapot, hogy megemelhessük előttük, az olvasóknak pedig csak ajánlani tudjuk, hogy egy bécsi kirándulás során ejtsék útba a Charlie P's-t ezért az élményért. Megéri.

madrarua-cps-002.png

Adatlap

Név: Gusswerk Madra Rua Nitro Red Ale
Szín: vöröses árnyalatú középbarna
Hab: erős, tömör, krémes, már-már pudingos állag, végig megmarad
Illat: elsőre az ír fekete sörök illata csap meg, aztán belemászik egy nagy adag tejeskávé és fahéj
Íz: fekete sörös alap karamellás édességgel, irdatlan mennyiségű kávés extrával, fahéjjal, megfejelve olyan szűretlen állaggal, mintha már harapnod kéne
Alkotóelemek: négyféle bio maláta, kétféle bio komló, élesztő, forrásvíz
Alkoholtartalom: 4,7%
Ár (0,5l): 5,20 EUR
Teszt helye: Charlie P's, Bécs
Teszt időpontja: 2019.09.26.
Kiszerelés: csapolt
Hová ajánljuk: bárhová ajánlanánk, de mivel csak egyetlen helyen lehet helyben fogyasztani, ezért oda.
Mihez ajánljuk: grill ételekhez, húsokhoz, a Charlie P's kiváló hamburgereihez.
Érdekesség: kizárólag a bécsi Charlie P'-s számára készül, teljesen bio alapanyagokból és módszerekkel.

Értékelés (Vica és BZ egybehangzóan)

Íz: 9/10
Külalak: 9/10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schorte.blog.hu/api/trackback/id/tr2015185748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása